Recuperare amiabil instanta reusim recuperari debite onorariu succes facturi contract scadenta plati firme companii
Onorariu succes recuperare creante tarife recuperari debite procent dupa ce recuperam datorii comision
Recuperare creante debite datorii reprezentare in toata Romania pe judete  recuperari in teritoriu zona
Recupit si Asociatii firma recuperare creante
Specialisti recuperari creante debite datorii firme
Procedura top firme recuperari creante recuperare debite recuperatori datorii
Creditori recuperare debitori recuperari firme creante debite datorii
Recuperari facturi contracte scadente recuperare amiabil debite datorii companii colectare creante
Avocati mediatori juristi firma recuperare creante recuoerari debit recuperam datorie
Firma recuperari creante firme datorii specialisti recuperare angajament de plata avocati negociatori
Onorariu succes tarif recuperari creante debite datorii firma
Investigatii private firme raport bonitate companie recuperare creanta datorie debit lista rau platnici tepari
Recuperare amiabila datorii recuperari creante instanta pentru firme
Specialisti juristi executori experti contabili lichidatori judiciari falimente firme insolvente recuperare creante debite datorii
Recuperatori debite datorii motive legislatie recuperari top avocatura business afaceri recuperare bilet la ordin fila cec cambie

Contact rapid

» Formular contact
Phone

Telefon

021.211.44.33

Stratfor: Romania, predispusa la colaps economic

Sursa – www.wall-street.ro

Data - 30.10.2008

Foto – www.wall-street.ro

 

Romania este una dintre tarile cele mai predispuse la colaps economic, arata prognoza Stratfor pentru trimestrul al patrulea al acestui an, care estimeaza ca Europa va fi lovita de criza in mai mare masura decat SUA, iar Rusia va profita de moment pentru a-si spori influenta prin preturi la energie.

Europa va fi afectata de criza financiara mai puternic si pe o perioada mai mare de timp decat SUA, intrucat sistemul bancar european are anomalii profunde si fiecare tara lupta pe cont propriu in lipsa unei strategii unitare in UE, avertizeaza expertii americani de la Stratfor.

Strategic Forecasting (Stratfor), un serviciu privat de informatii din SUA, supranumit si "CIA-ul din umbra", arata in raportul sau pentru trimestrul al patrulea al acestui an ca Europa, care are un sistem bancar cu deficiente profunde, va avea de suferit de pe urma actualei crize pana la sfarsitul anului 2009.

Mai mult, tarile mai putin avansate din punct de vedere economic, printre care si Romania, sunt in pargul colapsului financiar, mai scriu analistii de la Stratfor in prognoza pe trimestrul al patrulea, publicata la 23 octombrie.

Romania este considerata de Stratfor una dintre tarile cele mai predispuse la colaps economic, alaturi de Estonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Ungaria, Croatia, Slovacia si Serbia. Franta si Italia sunt la randul lor vulnerabile, dar vor gestiona mai bine situatia datorita dimensiunii economiei lor, potrivit NewsIn.

Intr-o analiza separata, publicata in 27 octombrie, dupa ce Standard & Poors a scazut drastic ratingul Romaniei, Stratfor aprecia totusi ca Romania nu se afla in aceeasi situatie precara ca Ungaria, dar are probleme mari, intrucat deficitul de lichiditati incepe sa se resimta tot mai puternic pe piata europeana.

Romania se va confrunta cu grave atacuri speculative impotriva leului, iar deprecierea monedei va duce la cresterea ratelor bancare, ceea ce va pune populatia in mare dificultate. In plus, bancile straine, care sunt majoritare pe piata din Romania, folosesc franci elvetieni si euro pentu creditele de consum si pentru cele de afaceri, slabind si mai mult moneda nationala.

De asemenea, Romania se confrunta cu un deficit bugetar crescut (2,5% din PIB), cu un deficit comercial de 14% si cu o datorie publica de 19% din PIB, ceea ce ridica serioase semne de intrebare legate de modalitatea prin care Romania va reusi sa acopere gaura bugetara in timpul unei crize de lichiditati, scrie Stratfor, care spune ca o Bucurestiul ar putea recurge in aceste conditii la un imprumut de la FMI.

Strategii de la Stratfor prevad ca in cel de-al patrulea trimestru numeroase tari isi vor reevalua avantajele si dezavantajele pe care apartenenta la Uniunea Europeana le aduce. tarile care doresc sa adere la zona euro isi vor redefini si ele prioritatile. tarile europene isi vor regandi si bugetele, reducand fondurile alocate diverselor programe, lucru care ar determina o volatilitate si mai aprofundata.

Reducerile bugetare si lipsa de bani vin intr-o perioada critica: in timp ce costurile pentru energie cresc din cauza vremii reci, Rusia, cel mai mare furnizor de energie al Europei, se pregateste sa ridice preturile.

In acest context delicat, sefii statelor din Europa au o imensa responsabilitate pe umeri. "Liderii europeni trebuie sa ia in urmatoarea perioada multe decizii dificile si periculoase, care vor afecta urmatorii ani, nu numai urmatorul semestru", avertizeaza americanii de la Stratfor.

Rusia nu poate fi exclusa din ecuatie. "Europa este dezbinata din punct de vedere economic si din cauza faptului ca, in paralel cu criza financiara, Rusia a facut anumite miscari strategice in sectorul financiar. Astfel, capitalul din Rusia a fost miscat abil pe piata financiara europeana pentru a influenta insitutiile financiare din anumite tari strategice", se arata in raportul Stratfor.

In plus, Rusia se afla in negocieri cu numeroase tari din Europa Centrala si de Est pentru a stabili pretul si cantitatea resurselor energetice de anul viitor. Moscova a avertizat majoritatea tarilor sa se pregateasca pentru o crestere vertiginoasa a preturilor.

"Acesta situatie pozitioneaza Moscova pe o pozitie de forta din care poate negocia cu tarile care au nevoie de preturi scazute la energie pe timpul acestei crize financiare", conchid analistii de la Strategic Forecasting.

"Liderii europeni trebuie sa ia in urmatoarea perioada multe decizii dificile si periculoase, care vor afecta urmatorii ani, nu numai urmatorul trimestru", mai averizeaza americanii de la Stratfor.

"Radacinile crizei financiare se afla in SUA, dar cu trecerea timpului va deveni evident ca aceasta criza evolueaza si se va extinde in intreaga lume, unde impactul va fi mai dur, iar tarile vor avea nevoie de mai mult timp pentru a-si reveni", prognozeaza expertii.

In Statele Unite sistemul incepe sa se refaca deja, apreciaza Stratfor, intrucat au fost luate masuri de rectificare, chiar daca lucrurile pot merge gresit si probabil ca o recesiune este inevitabila.

Pe de alta parte insa, in Europa, lipsa de lichiditati a declansat o profunda criza bancara.
"In Europa, remedierea situatiei incepe abia acum, problemele sunt abia identificate si foarte putin evaluate.

Recesiunea americana se va incheia probabil pana la sfarsitul anului, dar in Europa aceasta se va intinde pana spre sfarsitul lui 2009. In Asia de Est, unde nu sunt probleme nici cu lichiditatea sau cu bancile, ci se inregistreaza o scadere a cererii de export, recuperarea nu poate incepe pana cand Vestul nu isi revine si va reincepe sa ceara bunuri asiatice en gross. Statele Unite au dezlantuit criza, dar ea se amplifica in Europa si Asia", puncteaza expertii din SUA.

Interesele SUA sunt acum reduse la minim: "In mijlocul alegerilor prezidentiale, care determina o administratie stagnanta, Washingtonul - cu problemele recesiunii si ale stabilizarii Irakului - se afla intr-un punct mort. Nu are nici capacitatea si nici interesul sa acorde atentie decat celor mai importante subiecte. Primul loc pe lista prioritatilor este ocupat de recesiune, pe locul al doilea loc se afla Irakul", se arata in documentul Stratfor.

Locul al treilea pe lista preocuparilor SUA este ocupat de ascensiunea Rusiei. In trimetrul al treilea al anului, Rusia a dovedit ca este inca capabila - din punct de vedere militar si politic- de a invada un vecin, Georgia.

Rusia nu este imuna la criza financiara globala, dar este mult mai bine pregatita decat majoritatea statelor. Chiar si dupa ce a existat un export masiv de capital, Rusia are in continuare rezerve care depasesc 700 de miliarde de dolari si un consistent surplus bugetar, sustine Stratfor. Rusia va folosi acest moment pentru a crea cat mai multe probleme Statelor Unite.

"Planurile Rusiei sunt deja puse in actiune pentru America Latina, Orientul Mijlociu si Africa, exact in aceasta ordine. si pentru a mentine presiunea, este de asteptat ca Rusia sa faca o mutare - mai mult politica si economica decat militara - in Ucraina", sustin analistii.

In contextul crizei financiare - care loveste Europa mai puternic ca Statele Unite - si al situatiei in care se afla SUA, sansele Rusiei de a-si extinde influenta sunt foarte ridicate, estimeaza Stratfor.

In America lucrurile sunt destul de clare, puncteaza expertii. Problema este cea a lipsei de lichiditati. Trecand peste agitatia de suprafata, sistemul bancar american ramane stabil. Bineinteles, exista anumite aspecte care au generat panica, dar per total bancile americane sunt solide. Inainte ca administratia sa se implice in sistem, facand imposibila inchiderea bancilor, numai 13 banci se "scufundasera". In timpul recesiunii din anii '80, se inchisesera sute de banci pe an, arata Stratfor.

"Criza de lichiditati este relativ - si accentuam cuvantul 'relativ' - usor de reparat. Este nevoie 'numai' de injectii de capital in sistem, lucru pe care SUA l-au facut la scara mamut pentru a incuraja imprumuturile si pentru a reveni la activitatea economica normala. Momentan rata de imprumut a bancilor a inceput sa creasca, depasind momentul critic, si probabil ca panica va disparea in cateva saptamani. Cu siguranta ca va exista o recesiune in Satele Unite, dar calea de iesire din criza a fost deja schitata", se arata in raportul Stratfor.

"In Europa criza a avut aceleasi efecte ca si in SUA - in prima etapa. Dar dupa cateva zile a devenit evident ca Europa are o alta problema. Spre deosebire de SUA, Europa are numeroase sectoare ale sistemului bancar destul de bolnave. Bancile din Austria, Suedia si Italia s-au supraexpus in Europa Centrala, care acum sufera din cauza prea multor credite", subliniaza Strafor.

Bancile germane care au creditat corporatii au ramas cu prejudicii si mai mari decat au generat practicile subprime din SUA. Bancile din Irlanda si din Spania se confrunta cu probleme cauzate de subprime mult mai grave decat bancile americane, avand in vederea dimensiunea economiei. Lista poate continua la nesfarsit, se atrage atentia in analiza.

"Asadar, in timp ce SUA se confrunta cu o criza de lichiditati care poate fi rezolvata 'relativ' simplu, in Europa criza de lichiditati a dezvaluit o criza mai profunda - cea a unui sistem bancar bolnav. Pentru a reface sistemul bancar, Europa are nevoie de mai mult de un an", estimeaza expertii americani .

Mai mult, acestia considera ca actuala criza financiara va zgudui profund economia Europei, pentru ca fiecare stat se zbate pe cont propriu, iar o strategie unitara paneuropeana se lasa asteptata. Aproape fiecare tara din Europa a intrat la inceptul celui de-al patrulea semestru in recesiune, iar situatia nu se va schimba pana la sfarsitul anului. Banca Central Europeana (BCE) s-a descurcat bine pana acum, dar ea nu poate reglementa bancile europene, astfel ca fiecare stat va trebui sa isi inventeze propriile reguli - subminand si mai mult BCE si UE.

"Un plan la nivel UE este pur si simplu imposibil, intrucat nu exista nicio institutie capabila sa aplice o astfel de decizie, iar fiecare stat este in primul rand interesat de sine insusi", sustin analistii Stratfor.

"Tarile mai putin avansate din punct de vedere financiar si economic, care se afla in special in partea de est a continentului, sunt cele mai supuse riscului ca sistemul lor sa intre in colaps. Europa Centrala si de Est este foarte dependenta de bancile straine si de capitalul extern - capital care se va indrepta catre Occident, pentru a stabiliza sistemul bancar de unde provine", avertizeaza Stratfor.
articol integral
preluat de pe www.wall-street.ro

Sursa – www.wall-street.ro

Data - 30.10.2008

Foto – www.wall-street.ro

 

 

 

Reclama creanta

Reclama o creanta !

Aveti un contract nerespectat, facturi fiscale scadente, fila cec sau bilet la ordin cu refuz la plata ?

Va invitam sa il inscrieti aici, spre o rapida rezolvare!
» Apasa aici

Recupit & Asociatii recuperare creante

Onorariu succes

Recuperari profesionale creante, debite, datorii, cu reprezentare pe intreg teritoriul Romaniei.
Lucram numai pe baza de onorariu succes.
» Apasa aici

Consultanta gratuita recuperari

Consultanta gratuita

Daca aveti intrebari generale despre recuperarea sumelor restante de bani, va invitam sa ne contactati.

Consultanta gratuita pentru toti clientii nostri.
» Apasa aici


Vino alaturi de noi!

Parteneri recuperatori
Plata la recuperare

Onorariu succes la recuperare

Onorariu succes recuperare tarife recuperari debite comisioane recuperatori datorii dupa incasare la recuperare